Bakterie, które znajdują się w dalszym odcinku przewodu pokarmowego większość związanej bilirubiny przekształcają w grupę związków barwnikowych pn. urobilinogen.
Odróżnienie żółtaczki wynikającej z chorób wątroby od tej wywołanej pozawątrobową niedrożnością dróg żółciowych na podstawie samych tylko danych biochemicznych surowicy jest bardzo trudne.
U kociąt i szczeniąt przyczynami bolesności jamy brzusznej zdecydowanie częściej są choroby zakaźne, i błędy żywieniowe. U seniorów z kolei - możliwe choroby nowotworowe.
Ustalenie przyczyny zaparcia wpływa na całą procedurę diagnostyczną. Informacje uzyskane podczas wywiadu nt. rodzaju diety, nawyków związanych z defekacją, ilością wysiłku fizycznego, przyjmowanych leków oraz ewentualnych wcześniejszych urazów miednicy, odcinka lędźwiowego lub odcinka ogonowego są bardzo istotne.
Eliminacja szkodliwych czynników przy jednocześnie obojętnym stosunku do stale obecnych, choć niegroźnych antygenów jest stałą rolą układu immunologicznego w przewodzie pokarmowym.
Zdecydowana większość chorób, które wywołują biegunkę, prowadzi do zwiększenia zawartości wody w kale. Już śladowe zwiększenie wody w kale powoduje oddawanie stolca o wyraźnie luźniejszej konsystencji i ze zwiększoną częstotliwością.
Zwiększona zawartość wody w kale to wynik oddziaływania kilku patofizjologicznych mechanizmów, tj. nadmiernego wydzielania wody, zmian przepuszczalności jelit, zmian motoryki jelit oraz zaburzeń wchłaniania.