Profilaktyka
Substancja należąca do żółtych barwników kurkuminoidów, które uzyskuje się z ostryżu długiego (Curkuma longa), popularnie zwanego szafranem indyjskim.
Szereg właściwości:
- przyspieszenie gojenia ran,
- ochrona wątroby,
- działanie przeciwzakrzepowe,
- działanie przeciwnowotworowe (ostatnie badania).
Ważne! Dodatek do diety wspomaga przed zmianami w naczyniach tętnic - zapobiega arteriosklerozie.
Podstawowe informacje
Kurkumina z uwagi na intensywny żółto-pomarańczowy kolor wykorzystywana jest jako naturalny barwnik w przemyśle spożywczym - np. do produkcji musztardy.
Rola w organizmie
- działanie na powierzchni skóry - wspomaganie gojenia ran, przeciwdziałanie infekcjom tła bakteryjnego,
- działanie ogólnoustrojowe - regulacja odpowiedzi immunologicznej, szczególnie przy alergiach i atopii,
- działanie na powierzchni skóry właściwej - właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Źródła
Otrzymywana z korzenia ostryżu długiego (Curkuma longa), tj. rośliny z rodziny imbirowatych.