Profilaktyka
Wykorzystywana zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu wielu schorzeń związanych:
- ze stresem oksydacyjnym w komórkach (zanieczyszczenie środowiska, wysiłek fizyczny),
- z procesem starzenia
oraz
- schorzeń sercowo-naczyniowych,
- zaćmy,
- czy degeneracyjnych chorób neurologicznych.
Podstawowe informacje
Witamina E:
- odkryta jako czynnik mający wpływ na płodność w 1920 r.,
- wyizolowana w 1936 r.,
- w roli silnego przeciwutleniacza poznana w 1980 r.,
- magazynowana w tkance tłuszczowej, wątrobie i mięśniach.
Ważne! Nazwa witamina E przypisana jest do całej grupy związków, z której najpowszechniejszym jest alfatokoferol - forma działająca na poziomie błon komórkowych, najsilniej przeciwutleniająca.
Rola w organizmie
- chroni błony komórkowe,
- przeciwdziała biologicznym skutkom stresu,
- wzmacnia układ odpornościowy.
Czym jest stres oksydacyjny?
Witamina E chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, które jako produkt uboczny utleniania komórkowego naturalnie powstają w komórkach. Jeśli występują w prawidłowej ilości - biorą udział w funkcjonowaniu systemu odpornościowego. Jeśli jednak jest ich zdecydowanie za dużo, zakłócają fizjologiczną równowagę między przeciwutleniaczami a samymi sobą, czyli właśnie wolnymi rodnikami. Taka sytuacja skutkuje w rezultacie powszechnie znanym stresem oksydacyjnym.
Źródła
Głównie w roślinach:
- oleje,
- ziarna roślin oleistych,
- zarodki zbóż.
W niektórych produktach zwierzęcych:
- masło,
- jaja,
- wątroba.