Maść PANA VEYXAL/SanDitan Panazym stosuje się wspomagająco przy trudno gojących się ranach, miejscowych procesach martwiczych, odleżynach, ropniach, przetokach ropnych, krwiakach, otarciach skóry, wrzodach podeszwy, zapaleniach szpary międzypalcowej.
Opakowanie: 150 ml
Maść PANA VEYXAL/SanDitan Panazym jest preparatem do stosowania miejscowego, zawierającym kombinację odpowiednio dobranych enzymów oraz witamin A i E. Działanie zawartych w preparacie enzymów proteolitycznych prowadzi do szybkiego rozpuszczenia i upłynnienia martwych, i patologicznie zmienionych komórek oraz produktów rozpadu tkanek i bakterii. Zdrowe komórki zawierają substancje o działaniu enzymatycznym, które chronią je przed działaniem enzymów. Powyższy selektywny mechanizm działania prowadzi do szybkiego oczyszczania się rany, usunięcia ropnej wydzieliny i przyspieszenia procesu gojenia. Zawarte w preparacie witaminy A i E pełnią funkcję ochronną, i stymulującą odnowę komórek skóry, błony śluzowej i tkanki łącznej.
Witamina E osłania nekrofile i makrofagi przed immunosupresyjnym działaniem czynników chorobotwórczych. Pozytywna rola witaminy E polega również na stabilizacji błon komórkowych i działaniu antytoksycznym. Witamina A przyczynia się do szybkiej regeneracji uszkodzonych komórek, pobudzając tym samym proces gojenia. Dłuższe utrzymywanie się biologicznie aktywnej formy witaminy A zapewnia octan α-tokoferolu, zapobiegający utlenianiu witaminy A. Enzymy zawarte w preparacie wykazują skuteczne działanie w przypadku zmian zgorzelinowych i ropnych w ranie, przyspieszając, ewentualnie w połączeniu z terapią antybiotykową, proces gojenia.
Stosowanie: Miejsca zmienione chorobowo, po uprzednim oczyszczeniu i osuszeniu, należy smarować maścią 1-2 razy dziennie. Maść można stosować miejscowo w połączeniu z odpowiednim antybiotykiem.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed światłem.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Skład (10 g maści zawiera): Chymotrypsyna 1,70 mg; Trypsyna 8,60 mg; Papaina 18,50 mg; Witamina A (forma olejowa) 42.500 jm IU; Octan α-tokoferolu 25,00 mg.