Problemy zdrowotne ryb - część II

Zatrucie substancją odkażającą oraz jadłowstręt albo głodzenie powodem złego stanu ryb ozdobnych.

Data publikacji: 22/01/2021

W tym wpisie skupiamy uwagę na dwóch sprawach powodujących problemy zdrowotne ryb.


Po pierwsze, zatrucie chlorem/chloraminianem.

  • W przypadku zatrucia substancją odkażającą ważne jest, aby dodać do wody substancję, która spowoduje jej odchlorowanie, a same ryby należy przenieść do wody bez chloru.
  • Pomocne okazują się paczki lodu, które włożone do wody, obniżają jej temperaturę i zwiększają ilość rozpuszczonego tlenu.
  • Dla zbiorników z rybami akwiariowymi - wodę schładzamy do temperatury 21°C.
  • Dla zbiorników z karpiami i karasiami - wodę schładzamy do temperatury 12,8°C.
  • Pamiętajmy! Wpuszczenie do wody 100% tlenu z butli tlenowej to jeden z ważniejszych aspektów szybkiego reagowania.


Po drugie, jadłowstręt i głodzenie.

  • W skrócie: ocenę tego problemu rozpoczynamy od naocznego zbadania, czy w zbiorniku nie mamy do czynienia z agresją ze strony innych ryb.
  • Warto wiedzieć: Karmienie na siłę rybich osobników jest możliwe!
  • O dietę dla rekonwalescentów pytaj u weterynarza albo w dobrych sklepach zoologicznych.