Problemy zdrowotne ryb - część I

Wiecie już, że od jakości wody zależy ogólny stan ryb. Jej zła jakość powoduje, że po prostu padają. Ale nie tylko woda stanowi przyczynek do stanów chorobowych.

Data publikacji: 20/01/2021

W tym wpisie skupiamy uwagę na czterech sprawach powodujących problemy zdrowotne ryb.


Po pierwsze, wspomniana zła jakość wody.

  • Ryby tropikalne słodkowodne wymagają zazwyczaj temperatury wody: 24-27°C.
  • Ryby morskie wymagają temperatury wody: 26-29°C.
  • Idealne pH w akwariach słodkowodnych: 6,5-7,5.
  • Idealne pH w zbiornikach z rybami morskimi: 8,0-8,3.
  • Co 7-10 dni wymienia się 10% wody.


Po drugie, niedotlenienie.

  • Umieszczamy rybę w torebce plastikowej zawierającej 33% objętości wody.
  • Resztę torebki wypełniamy 100% tlenem.
  • Dokładnie zamykamy torebkę i trzymamy w niej rybę do czasu, kiedy zacznie prawidłowo oddychać i prawidłowo pływać.


Po trzecie, podwyższony stan amoniaku i azotynów.

  • Kiedy? W sytuacji przeciążenia zbiornika, czyli nadmiernego zatłoczenia, przekarmienia i nieodpowiedniej filtracji.
  • Konieczne! Wymieniamy 30-50% wody na wodę odchlorowaną co 12-24 godz. Oceniamy filtrację, zawartość biologiczną i zwyczaje dotyczące karmienia.
  • Ważne! Pamiętamy o zmierzeniu poziomu pH.


Po czwarte, nieprawidłowe pH.

  • Aby przywrócić prawidłowy zakres pH, powinniśmy stopniowo zmieniać wodę. 
  • Jeśli całkowita alkaliczność (zasadowość) jest niska (<50 ppm) - warto dodać do zbiornika pokruszony koral lub dolomit.