Zamieszkują zbocza Andów w Argentynie, Boliwii, Peru i Chile. Są bardzo aktywne i wymagają sporej przestrzeni. W warunkach naturalnych żywią się gałęziami krzewów i trawą. W warunkach domowych powinny zjadać siano traw dobrej jakości z 1-2 łyżkami stołowymi dziennie pełnoporcjowej, komercyjnej karmy dla szynszyli albo królików. Dieta powinna być uzupełniana małą ilością warzyw, owoców i nasion.
Trzeba wiedzieć, że szynszyle to przede wszystkim zwierzęta nocne, uwielbiające wszelkie formy wspinania i skakania. Stąd idealnym rozwiązaniem okazują się tzw. domki wielopoziomowe. Dodatkowo, szynszylom należy zapewnić codzienny dostęp do kąpieli pyłowych, które stanowią zabieg pielęgnacyjny, usuwający z futer wszelkie zanieczyszczenia i tłuszcz.
Średnia masa ciała dorosłego osobnika: samce 400-600 g; samice 450-800 g.
Średnia długość życia: 10 lat (choć niektóre osobniki mogą mieć nawet 18 lat).
Liczba uderzeń serca: 200-350 uderzeń/min.
Liczba oddechów: 40-80 uderzeń/min.
Temperatura: 36,1-38,0°C.
Główny sezon hodowlany: okres między listopadem a majem.
Ciąża trwa: 105-115 dni.
Wielkość miotu: 1-6; średnio 2 (noworodki są w pełni owłosione).