Wszystkie rasy narażone są na jej pojawienie. Dodatkowo, nie ma reguły, w jakim wieku może się ona objawić. W przeważającej większości jednak zdiagnozowana jest u psów poniżej 3. roku życia.
Dlaczego właściwie alergia się pojawia i skąd? Otóż kiedy układ odpornościowy nie reaguje we właściwy sposób, tzn. reaguje nazbyt przesadnie na obecność jakiegoś składnika, najczęściej konkretnego białka zawartego w spożywanej diecie. To nadmierne reagowanie można w obrazowy sposób traktować jako obronę organizmu przed ciałami obcymi, do których przecież zaliczymy wirusy i bakterie, a właśnie w tym konkretnym przypadku mamy na myśli pokarm.
I tutaj wypadałoby wskazać, że nietolerancja pokarmowa różni się od alergii pokarmowej. Niektórzy z nas mają przecież problem z trawieniem chociażby laktozy, tj. cukru w mleku. Nietolerancja zamanifestuje biegunką, ale nie będzie miała nic wspólnego z układem immunologicznym. Reakcja alergiczna natomiast będzie nacechowana nadwrażliwością. Mówiąc prościej – dojdzie w jej przypadku do takich nieprawidłowości, że dane białka zaczną oddziaływać na układ odpornościowy i nie będą w żadnym stopniu tolerowane.
Temat do przysłowiowego strawienia w wersji koniecznej do przyswojenia. O objawach skórnych oraz żołądkowo-jelitowych w następnym wpisie.