Słowniczek:
węglowodany - węgl.
białka - b
sole mineralne - sm
witaminy - wit.
tłuszcze - t
inne składniki - iS
- Aloes - aloes (iS)
- Pszenica - skrobia (węgl.); aminokwasy niezbędne, glutamina (b); cynk, mangan (sm); witamina E, tiamina, niacyna (wit.)
- Buraki - włókno pokarmowe (węgl.)
- Masło - kwasy tłuszczowe, sprzężone kwasy tłuszczowe (t); witamina E (wit.)
- Ogórecznik (nasiona) - kwasy tłuszczowe, kwas gamma-linolowy (t)
- Marchew - włókno pokarmowe (węgl.); karotenoidy - barwniki (iS)
- Chrząstki z ryb morskich - chondroityna (iS)
- Kapusta - witamina K (wit.)
- Serce - witamina K, cholina (wit.)
- Mięczaki - kobalt (sm); chondroityna (iS)
- Skorupiaki - glukozamina (iS)
- Kurkumina - kurkumina (iS)
- Woda - woda (iS)
- Ser - tyrozyna (b); ryboflawina (wit.)
- Wątroba - żelazo, kobalt (sm); witamina A, witamina E, witamina K, ryboflawina, witamina B12, biotyna, kwas foliowy, cholina, inozytol (wit.)
- Garcinia cambodia - kwasy owocowe - AHA (iS)
- GLM (omułek nowozelandzki) - GLM (iS)
- Tran - kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe Omega-3, EPA/DHA (t)
- Olej roślinny - kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe Omega-6 (t); witamina D, witamina E (wit.)
- Mleko - cukry (węgl.); sprzężone kwasy tłuszczowe (t); aminokwasy siarkowe, lizyna, tyrozyna (b); witamina A, witamina D, ryboflawina, kwas pantotenowy (wit.)
- Drożdże - włókno pokarmowe, MOS (węgl.); tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, biotyna, kwas foliowy (wit.)
- Kukurydza - skrobia, włókno pokarmowe (węgl.); aminokwasy, aminokwasy niezbędne (b); cynk, mangan (sm); karotenoidy - barwniki (iS)
- Melon - przeciwutleniacze, karotenoidy - barwniki (iS)
- Aksamitka wzniesiona - karotenoidy - barwniki (iS)
- Jaja - aminokwasy, aminokwasy niezbędne, aminokwasy siarkowe (b); witamina A, witamina D, witamina E, ryboflawina, kwas pantotenowy, pirydoksyna, biotyna, cholina, inozytol (wit.)
- Pomarańcze - witamina C (wit.); przeciwutleniacze (iS)
- Jęczmień - skrobia (węgl.)
- Kości - wapń, fosfor, magnez (sm); glukozamina, chondroityna (iS)
- Ryby (tłuste) - aminokwasy, aminokwasy niezbędne, aminokwasy siarkowe (b); żelazo, jod (sm); witamina D, pirydoksyna, witamina B12, niacyna (wit.)
- Jabłka - cukry (węgl.)
- Wieprzowina - kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe Omega-6 (t)
- Psyllium (nasiona) - włókno śluzotwórcze (węgl.)
- Winogrona - cukry (węgl.); przeciwutleniacze, polifenole (iS)
- Nerki - witamina B12 (wit.)
- Ryż - skrobia (węgl.)
- Sałata - włókno pokarmowe (węgl.)
- Sól spożywcza - sód, jod (sm)
- Sole mineralne - wapń, fosfor, potas, magnez, chelatowane pierwiastki śladowe, cynk, żelazo, mangan, miedź, selen, kobalt, polifosforan sodu, cytrynian potasu (sm)
- Soja - aminokwasy, aminokwasy niezbędne, lizyna (b); miedź (sm)
- Herbata - przeciwutleniacze, polifenole (iS)
- Pomidor - karotenoidy - barwniki (iS)
- Mięso - sprzężone kwasy tłuszczowe (t); aminokwasy, aminokwasy niezbędne, arginina, glutamina, lizyna, tauryna, aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu, karnityna (b); fosfor, żelazo, miedź, selen (sm); witamina A, witamina K, tiamina, kwas pantotenowy, pirydoksyna, witamina B12, niacyna, cholina, inozytol (wit.)
- Drób - kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe Omega-6 (t); aminokwasy, aminokwasy niezbędne (b)
- Jogurt - probiotyki (iS)
- Zeolit - zeolit (iS)