Profilaktyka
Liczna grupa przeciwutleniaczy - dotychczas poznano ponad 8000 różnych typów polifenoli w roślinach.
Działanie ochronne błon komórkowych i DNA komórkowego.
Ograniczanie występowania mutacji odpowiedzialnych za procesy nowotworowe.
Podstawowe informacje
Polifenole:
- u ludzi obserwuje się zależność między regularnym spożywaniem małych ilości czerwonego wina - skoncentrowane źródło polifenoli - a zmniejszeniem częstotliwości występowania chorób sercowo-naczyniowych, jak np. arterioskleroza,
- u psów i kotów arterioskleroza rozwija się bardzo rzadko - zwierzęta te mają znacznie mniejszy poziom tzw. ‘złego cholesterolu’ (cholesterol LDL).
Rola w organizmie
- unieszkodliwiają wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu,
- zapobiegają stresowi oksydacyjnemu,
- korzystnie działają na higienę jamy ustnej,
- hamują rozwój płytki nazębnej,
- w organizmach roślinnych odpowiadają za pigmentację, wzrost, reprodukcję, mechanizmy obronne itd.
Ważne! Flawony to grupa polifenoli, wykazująca dobroczynne działanie przy schorzeniach nerek i serca. Codzienny dodatek do diety ułatwia obniżenie ciśnienia krwi.
Źródła
Bogactwo w:
- winogronach,
- zielonej herbacie
- i kakao.