Profilaktyka
Rola antyoksydantów i ich wpływ na zdrowie są obecnie przedmiotem wielu badań medycznych.
Dotychczas wykazano wpływ na działanie profilaktyczne i terapeutyczne przy:
- schorzeniach sercowo-naczyniowych,
- niektórych typach nowotworów,
- zaburzeniach zaćmy,
- czy schorzeniach spowodowanych intensywnym wysiłkiem fizycznym.
Podstawowe informacje
Przeciwutleniacze:
- produkowane w komórkach własnych lub pobierane z pokarmem,
- zapobiegają szkodliwym efektom działania wolnych rodników, czyli reaktywnych form tlenu.
Nadmierny wzrost produkcji wolnych rodników występuje w sytuacjach:
- toczących się stanów zapalnych,
- pobudzania aktywności układu odpornościowego,
- działania substancji toksycznych.
Rola w organizmie
Chronią błony i jądro komórkowe przed działaniem wolnych rodników, które bezustannie atakują komórkę od zewnątrz, jak i od wewnątrz.
Ważne! Zaburzenia działania systemów ochronnych organizmu przed działaniem wolnych rodników prowadzą do tzw. stresu oksydacyjnego.
Źródła
- różne związki - witaminy, pigmenty, enzymy,
- niektóre owoce - cytryny, pomarańcze, melony, pomidory, winogrona,
- zarodki zbóż,
- liście zielonej herbaty,
- czerwone wino.
Ważne! Najpopularniejsze antyoksydanty to witamina E, witamina C, karotenoidy, tauryna i polifenole.