Profilaktyka
Cholina i inozytol są czynnikami lipotropowymi - wspomagają przemiany tłuszczy w organizmie.
Ważne! Zapobiegają stłuszczeniu wątroby.
Podstawowe informacje
Cholina i inozytol:
- nie są witaminami - choć działają w zbliżony do nich sposób,
- traktowane jako substancje witaminopodobne,
- często zaliczane do witamin z grupy B,
- synteza choliny przeprowadzana w wątrobie.
Ważne! Jeśli produkcja tej substancji jest niewystarczająca do pokrycia potrzeb organizmu - konieczna staje się jej suplementacja. Komórki organizmu i bakterie, które bytują w jelicie - są zdolne do przeprowadzenia syntezy inozytolu z glukozy.
Rola w organizmie
- uczestniczą w budowie błon komórkowych,
- działając razem z witaminami z grupy B i histydyną - wzmacniają barierę skórną, zapobiegając utracie wody,
- cholina + fosfor = skład lecytyny,
- cholina uczestniczy w syntezie acetylocholiny - neuroprzekaźnika, który odpowiedzialny jest za przewodzenie impulsów nerwowych,
- inozytol stanowi integralną część osłonek mielinowych włókien nerwowych.
Źródła
Cholina obecna w:
- mięsie,
- jajach,
- orzechach.
Inozytol obecny w podrobach wołowych jak:
- wątroba
- i serce.