Profilaktyka
Biotyna należy do grupy witamin odpowiedzialnych za piękną szatę włosową i zdrowy stan skóry.
Dodatkowo, zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego.
Podstawowe informacje
Biotyna:
- witamina rozpuszczalna w wodzie,
- odkryta pod koniec ubiegłego wieku,
- powiązana z badaniami nad schorzeniem związanym ze zbyt obfitym spożyciem surowego białka kurzego, które objawiało się wypadaniem włosa, zmianami skórnymi i zaburzeniami nerwowo-mięśniowymi.
Ważne! Białko jaja zawiera proteinę zwaną ‘awidyną’, która staje się nieaktywna w wysokiej temperaturze. Stąd przy terapii w/w schorzeń zaleca się gotowanie jaja przed podaniem oraz suplementację diety w drożdże browarniane.
Rola w organizmie
- uczestniczy w reakcjach katabolicznych glukozy, kwasów tłuszczowych i pewnych aminokwasów (reakcje chemicznego rozkładu),
- jest niezbędna do syntezy niektórych kwasów tłuszczowych.
Źródła
Duże ilości w:
- drożdżach,
- wątrobie,
- nerkach,
- gotowanych jajkach.