Profilaktyka
Niedobór witaminy B5 w diecie zdarza się rzadko.
Nie stwierdza się również charakterystycznych objawów niedoboru.
Podstawowe informacje
Kwas pantotenowy:
- odkryty przez Lipmana,
- stanowiący zasadniczy element koenzymu A,
- odkrycie uhonorowane w 1953 r. nagrodą Nobla.
Rola w organizmie
- część składowa koenzymu A, uczestniczącego w prawie wszystkich procesach metabolicznych, w których produkowana jest energia (przemiany węglowodanów, tłuszczy, białek),
- prawidłowe funkcjonowanie skóry (oddziaływanie we współpracy z witaminami z grupy B jak niacyna, cholina, inozytol oraz z aminokwasem - histydyną),
- sprzyja syntezie lipidów skóry, szczególnie ceramidów (ogranicza utratę wody).
Źródła
Najcenniejsze źródła w:
- mięsie,
- jajach,
- nabiale.
Ważne! Nazwa kwasu pantotenowego pochodzi z języka greckiego (pantos) i oznacza ‘coś, co można znaleźć wszędzie’.