Profilaktyka
Niedobór powoduje:
- zaburzenia procesu krzepnięcia krwi,
- krwawienie z przewodu pokarmowego, nosa,
- krwawienia podskórne,
- wylew krwi do mózgu,
- anemię (niedobór czerwonych krwinek, które roznoszą tlen po organizmie).
Ważne! Dodatek witaminy K do diety obniża ryzyko wystąpienia ww. zaburzeń.
Podstawowe informacje
Witamina K:
- wyizolowana w 1936 r.,
- termin ten obejmuje grupę podobnych, rozpuszczalnych w tłuszczach związków uczestniczących w bardzo skomplikowanym procesie krzepnięcia krwi.
Ważne! Witamina K w formie iniekcji podawana jest w przypadku zatrucia substancjami hamującymi krzepliwość krwi jak np. trutka na szczury.
Rola w organizmie
- jest tzw. kofaktorem wielu enzymów - bez niej enzymy te nie mogą prawidłowo funkcjonować,
- niezbędna do syntezy czynników krzepnięcia krwi,
- uczestniczy w metabolizmie białek tj. pomaga wbudowywać wapń w tkankę kostną.
Źródła
Głównie w :
- mięsie,
- warzywach - kapuście, pietruszce i szpinaku.
U zwierząt magazynowana głównie w wątrobie.