Profilaktyka
Niedobór powoduje:
- krzywicę (u psów i kotów - dość rzadko),
- osteomalację - rozmiękanie kości (bóle mięśni, bóle stawów, uszkodzenia kości).
Nadmiar powoduje:
- u szczeniąt ras dużych występuje częściej aniżeli niedobór,
- może powodować poważne zaburzenia kostnienia (osteochondroza).
Podstawowe informacje
Witamina D:
- wyizolowana w 1932 r.,
- rozpuszczalna w tłuszczach,
- dostarczana organizmowi z pokarmem,
- zanim stanie się fizjologicznie aktywna - w nerkach i wątrobie przechodzi serię przemian biochemicznych.
Ważne! U ludzi i zwierząt roślinożernych ze steroli obecnych w skórze, i pod wpływem promieni światła - dochodzi do syntezy witaminy D.
Rola w organizmie
- w jelicie cienkim zwiększa absorpcję wapnia i fosforu,
- wpływa na optymalizację zawartości wapnia w kościach (uwalnia lub wiąże wapń),
- reguluje w organizmie gospodarkę fosforanowo-wapniową (poprzez wydalanie z moczem).
Źródła
Naturalne źródła:
- olej z wątroby ryb,
- tłuste ryby (tuńczyk, sardynki),
- żółtka jaj,
- mleko i produkty mleczarskie.
Ważne! Warzywa i mięso praktycznie nie zawierają witaminy D.