Profilaktyka
Niedobór powoduje:
- zaburzenia widzenia (ślepota zmierzchowa, zmętnienie rogówki, suchość spojówek),
- zmiany skórne (przesuszona skóra, zanik gruczołów łojowych),
- zaburzenia funkcji rozrodczych,
- zwiększoną wrażliwość na infekcje,
- zaburzenia oddechowe.
Nadmiar powoduje:
- schorzenia stawów,
- zaburzenia reprodukcji.
Podstawowe informacje
Witamina A:
- jej dokładną budowę poznano w 1931 r.,
- długołańcuchowy alkohol rozpuszczalny w tłuszczach,
- z pokarmu wchłaniana w jelicie cienkim,
- magazynowana w wątrobie.
Rola w organizmie
- widzenie po zmroku (wzrok),
- synteza niektórych hormonów (rozród),
- synteza białek (metabolizm),
- wzrost komórek naskórka i praca gruczołów łojowych (skóra, sierść).
Ważne! Zapobiega łupieżowi i łojotokowi, które są bardzo często następstwem świądu.
Źródła
Retinol:
- wątroba,
- mleko,
- ryby,
- żółtka jaj,
- mięso.
Karotenoidy (prowitamina):
- owoce,
- warzywa.
Ważne! Różne formy witaminy A, jak retinol czy retinal - biorą udział w syntezie barwników wzrokowych, odpowiedzialnych za widzenie kolorów, czy też widzenie w słabym świetle.