Witaminy to związki wrażliwe na:
- światło,
- wysoką temperaturę,
- działanie tlenu.
Odpowiednie zabezpieczenie witamin przed działaniem szkodliwych czynników zwiększa ich odporność.
Witaminami zwykło się nazywać różne składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, które de facto nie są aminami pod względem chemicznym.
Dzielimy je na dwie grupy:
- rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E, K,
- rozpuszczalne w wodzie - B, C i inne.
Ważne! Przez nadmierną podaż witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą kumulować się w organizmie i stać toksyczne.
Źródła witamin:
- różne surowce,
- suplementy witaminowe.
Witaminy biorą udział w wielu procesach.
Najważniejsze z nich:
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
- witamina A - proces widzenia, regeneracja skóry,
- witamina D - metabolizm wapnia i fosforu,
- witamina E - przeciwutleniacz,
- witamina K - krzepnięcie krwi.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
- witamina B1 (tiamina) - układ nerwowy,
- witamina B2 (ryboflawina) - skóra,
- witamina B5 (kwas pantotenowy) - wzrost, skóra,
- witamina B6 (pirydoksyna) - przemiany energii,
- cholina - synteza fosfolipidów,
- witamina B12 (cyjanokobalamina) i kwas foliowy - synteza krwinek,
- witamina PP (kwas nikotynowy) - skóra, przemiany energii,
- witamina H (biotyna) - skóra, sierść,
- witamina C (kwas askorbinowy) - przeciwutleniacz.