Profilaktyka
Mangan jest niezbędnym składnikiem kości i chrząstek.
Odgrywa szczególną rolę u zwierząt:
- w okresie wzrostu,
- w starszym wieku,
- cierpiących na schorzenia stawów.
Podstawowe informacje
Mangan:
- metal przejściowy,
- w przyrodzie występujący w minerałach,
- w dietetyce zaliczany do pierwiastków śladowych z uwagi na niewielką zawartość w organizmie,
- kluczowy pierwiastek umożliwiający prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Rola w organizmie
Kluczowe funkcje manganu:
- aktywnie uczestniczy w funkcjonowaniu mitochondriów, tj. struktur, które stanowią centra energetyczne komórek,
- jest konieczny do prawidłowego formowania szkieletu
- i układu kostno-stawowego.
Źródła
Większe ilości znajdują się w:
- zbożach,
- nasionach,
- owocach,
- złożach naturalnych.
Stosunkowo niewiele - w mięsie.