Sole mineralne tworzą popiół.
Kiedy? - po całkowitym spaleniu pokarmu.
Stąd słynny zwrot ‘popiół surowy’- używany w niektórych analizach składu.
Ważne! Składniki mineralne średnio stanowią 5-8% suchej masy pokarmu.
Makroelementy - to sole mineralne występujące w dużych ilościach jak np.:
- wapń,
- fosfor,
- potas,
- sód,
- magnez.
Pierwiastki śladowe - składniki występujące w niewielkich ilościach - zaledwie kilka miligramów (mg) na kilogram (kg) - mg/kg:
- żelazo,
- cynk,
- mangan,
- miedź,
- jod,
- selen i in.
Spotkać można też skrót ppm - z ang. parts per million.
Ważne! Makroelementy i pierwiastki śladowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Składniki mineralne dostarczamy w pokarmie.
Występują również jako sole oczyszczone:
- siarczan żelaza,
- siarczan miedzi,
- tlenek magnezu,
- tlenek cynku,
- selenian sodu,
- jodan wapnia i in.
Poniżej niektóre minerały i ich funkcje:
MAKROELEMENTY
- wapń - proces kostnienia,
- fosfor - przenoszenie energii,
- potas i sód - równowaga osmotyczna komórek,
- magnez - przekazywanie impulsów nerwowych;
PIERWIASTKI ŚLADOWE
- żelazo - synteza czerwonych krwinek i hemoglobiny,
- cynk - zdrowa skóra,
- mangan - wzrost włosa i synteza chrząstki,
- miedź - synteza pigmentów skóry,
- jod - funkcjonowanie gruczołów tarczycy,
- selen - przeciwutleniacz.