Profilaktyka
Bardzo ważny aminokwas w metabolizmie komórek, które podlegają intensywnej odnowie, czyli:
- komórek przewodu pokarmowego,
- komórek układu odpornościowego.
Nie jest aminokwasem egzogennym - jednak w pewnych sytuacjach korzystny jest jego dodatek do spożywanej diety - stąd nazwa aminokwas ‘warunkowo niezbędny’.
Podstawowe informacje
Infekcja albo silny stres powodują, że organizm silnie wykorzystuje ‘zgromadzone’ przez siebie aminokwasy, a to skutkuje gwałtownym spadkiem ich poziomów we krwi.
Osłabiona zostaje nieprzepuszczalność błony śluzowej jelit i wzrasta możliwość wniknięcia do krwiobiegu bakterii jelitowych.
Rola w organizmie
Glutamina pełni wiele funkcji:
- reguluje niektóre przemiany metaboliczne w wątrobie,
- uczestniczy w procesie detoksykacji,
- jest wykorzystywana przez komórki błony śluzowej jelita jako źródło energii,
- poprawia przebieg regeneracji po zaburzeniach pokarmowych.
Źródła
Glutamina jest syntetyzowana przez różne tkanki.
Ok. 60% zapasów glutaminy magazynowane jest w mięśniach.
Przy zwiększonym zapotrzebowaniu na ten aminokwas, jego produkcja przez organizm może okazać się niewystarczająca - stąd konieczna staje się suplementacja.
Dobrym źródłem glutaminy jest gluten pszenny (ok. 40%).
Ważne! Stosowana jest również w preparatach mlekozastępczych dla noworodków jako substytut białek mleka.