Profilaktyka
Niektóre z białek nie zostają rozłożone przez organizm w procesie trawienia. Mają one, kolokwialnie mówiąc, ‘silną’ strukturę chemiczną.
Wobec powyższego w jelitach nie dochodzi do uwolnienia i wchłaniania aminokwasów.
Takie białka nie mają żadnej wartości pokarmowej, a są nimi białka występujące w:
- piórach,
- włosach,
- wytworach rogowych.
Podstawowe informacje
Aminokwasy to elementarne składniki białek i ich pochodnych.
Określa się 20 podstawowych aminokwasów.
Wśród nich 8-10 - w zależności od gatunku zwierzęcia - to aminokwasy egzogenne.
Aminokwasy egzogenne - muszą być koniecznie dostarczane w pożywieniu.
Pozostałe aminokwasy, które mogą być syntetyzowane przez organizm - to aminokwasy endogenne.
Rola w organizmie
Białko, które zawarte jest w pokarmie, dostarcza aminokwasy.
Aminokwasy są budulcem do syntezy wszystkich białek organizmu.
Ważne! Różne białka pełnią różne funkcje.
Źródła
Cząsteczki białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego zbudowane są z aminokwasów, które z kolei połączone są między sobą wiązaniami chemicznymi.