Zapotrzebowanie pokarmowe organizmu na białko ulega zwiększeniu przy:
- procesach budowy,
- procesach odnowy.
Budowa białka:
- cząsteczka zbudowana z aminokwasów,
- aminokwasy połączone wiązaniami peptydowymi.
Ważne! Precyzyjna sekwencja aminokwasów i ich wiązań w znaczący sposób wpływa na właściwości, i funkcje danego białka.
Białka rozpadając się w przewodzie pokarmowym, uwalniają aminokwasy.
Aminokwasy zostają wchłonięte i wykorzystane przez organizm do połączenia różnych białek.
Białka mają różne zadania:
- budują i regenerują tkanki organizmu,
- przenoszą różne substancje - białka transportujące,
- zapewniają komunikację między narządami - hormony,
- zwalczają infekcje - przeciwciała.
Źródła białek:
w dużych ilościach obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego:
- mięso,
- ryby,
- jaja,
- nabiał;
w surowcach roślinnych:
- gluten zbożowy,
- groch,
- soczewica,
- soja,
- drożdże.
Pamiętaj!
Źródłem białka dla psów i kotów są również zboża włączane do receptury karm.
Białka budują, regenerują, transportują i wpływają na odporność.