Profilaktyka
Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe Omega-3, tj. EPA i DHA - wykazują właściwości przeciwzapalne.
Nadto:
- chronią funkcje serca i nerek,
- zmniejszają ryzyko nowotworów,
- są ważnym składnikiem siatkówki oka.
Ważne! Wprowadzenie ich do diety ciężarnych samic i noworodków w pierwszych tygodniach życia wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz ostrość widzenia.
Podstawowe informacje
DHA występuje zarówno w organizmie, jak i w naturze.
- W organizmie - najwięcej DHA jest w mózgu.
- W naturze - zwierzęta mięsożerne, szczególnie kotowate, zaopatrują się w pożądane ilości DHA przy zjadaniu tkanki mózgowej swoich ofiar.
Rola w organizmie
EPA i DHA są niezbędne w okresie ciąży, zapewniając:
- prawidłowy rozwój mózgu zarodków i płodów,
- prawidłowy rozwój siatkówki oka zarodków i płodów.
Po porodzie, wysoka koncentracja kwasów znajduje się w mleku matki, zapewniając:
- prawidłowy rozwój układu nerwowego,
- prawidłowy rozwój funkcji poznawczych.
Źródła
W znacznych ilościach EPA i DHA występują w tranie z tłustych ryb morskich jak:
- halibut,
- łosoś,
- makrela,
- śledź.
Dodatkowo w:
- fitoplanktonie,
- jednokomórkowych algach,
- dalszym ogniwie łańcucha pokarmowego skoncentrowane w tkance tłuszczowej ryb.
Pamiętaj!
Niezbędne kwasy tłuszczowe to zdrowy układ nerwowy, narząd wzroku i działanie przeciwzapalne.