Profilaktyka
Dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych Omega-6 zapewnia prawidłową syntezę błon komórkowych.
Podstawowe informacje
Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-6 są niezbędne dla organizmu.
Wywodzą się od kwasu linolowego.
Kwas linolowy zawiera:
- 18 atomów węgla,
- 2 podwójne wiązania.
Od kwasu linolowego pochodzą dwa niezbędne długołańcuchowe kwasy tłuszczowe:
- kwas gammalinolenowy (GLA),
- kwas arachidonowy.
Rola w organizmie
Kwasy tłuszczowe Omega-6 wpływają na:
- stan skóry i jej zdrowie,
- jakość włosa,
- funkcje reprodukcyjne.
Są niezbędne w syntezie substancji o działaniu hormonalnym.
Źródła
Generalnie wszystkie oleje roślinne są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-6.
Również pewne wielonienasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego:
- tłuszcz wieprzowy,
- tłuszcz drobiowy.
Pamiętaj!
Masło albo łój są ubogie w kwas linolowy.