Profilaktyka
- Pod wpływem tlenu, temperatury i światła następuje proces jełczenia, który w rezultacie dostarcza niebezpiecznych dla organizmu związków.
- Właśnie wtedy w pokarmie ulegają degradacji wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
- Koniecznym staje się zatem dodatek przeciwutleniaczy do spożywanych przez psy i koty gotowych karm.
Podstawowe informacje
W zależności od liczby atomów węgla w łańcuchu kwasów tłuszczowych określamy je jako:
- krótko-,
- średnio-
- i długołańcuchowe.
Kwasy tłuszczowe mogą posiadać wiązania:
- nasycone - brak podwójnego wiązania pomiędzy atomami węgla,
- nienasycone - zawierające 1-6 wiązań podwójnych.
Ważne!
Kwasy nienasycone są bardziej podatne na proces jełczenia.
Wśród nich wyróżniamy niezbędne kwasy tłuszczowe, które muszą być dostarczane do diety codziennie.
Rola w organizmie
Nasycone kwasy tłuszczowe - dostarczają jedynie energię!
krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe są źródłem szybko dostępnej energii dla:
- psów sportowych,
- psów chorych na cukrzycę,
- nowonarodzonych szczeniąt i kociąt.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - odpowiadają za funkcje strukturalne!
kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6:
- pełnią bardzo ważne role w organizmie,
- nie są syntetyzowane przez organizm,
- muszą być dostarczane do pożywienia.
Źródła
Te same jak w przypadku lipidów:
- oleje,
- tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Pamiętaj!
Im wyższa jest w diecie zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - tym większa jest konieczność zwiększenia poziomu przeciwutleniaczy jak witaminy E.