Profilaktyka
- Wpływ MOS na utrzymanie równowagi flory bakteryjnej jelit.
- Bezpośredni i pośredni wpływ na stan zdrowia układu pokarmowego.
- Zapobieganie biegunkom.
- Zapobieganie innym zaburzeniom trawiennych tła infekcyjnego.
- Wzmocnienie układu odpornościowego.
Podstawowe informacje
- Cząsteczki MOS zbudowane są z glukozy i mannozy.
- MOS należą do grupy włókna - nie ulegają strawieniu.
- Tak samo jak FOS - działają przeciwko patogennym bakteriom występującym w świetle jelit, jednak w zupełnie inny sposób.
Rola w organizmie
MOS - włókno pochodzące z drożdży.
Działają korzystnie na przewód pokarmowy:
- zapobiegają rozwojowi patogennych bakterii, nie dopuszczając do przylegania na błonie śluzowej jelit,
- bezpośrednio pobudzają układ odpornościowy, zwiększając efektywność walki z patogennymi czynnikami.
Źródła
Mannooligosacharydy są włóknem, które występuje w ścianie komórek drożdży.
Wniosek!
Zapobieganie biegunkom w rezultacie wzmacnia cały układ immunologiczny.