Profilaktyka
Zapobiegają biegunkom na tle infekcyjnym i sprzyjają regeneracji jelit.
Podstawowe informacje
- FOS - fruktooligosacharydy to szczególne węglowodany, zaliczane do grupy włókna rozpuszczalnego.
- FOS nie są trawione, ale momentalnie ulegają fermentacji dzięki bakteriom w okrężnicy.
- Treść jelitowa automatycznie ulega zakwaszeniu i stanowi substancję odżywczą.
- Tym samym błona śluzowa jelit i ściana jelita grubego zostają wyścielone dobrymi bakteriami.
Rola w organizmie
Przede wszystkim rozwija się flora bakteryjna jelit - pożądane Bifidobacteriaceae, Lactobacillus, które:
- usprawniają trawienie,
- usprawniają absorpcję składników pokarmowych,
- hamują rozwój patogennych bakterii.
Dodatek FOS w diecie suk hodowlanych sprzyja:
- zwiększonemu poziomowi przeciwciał w siarze, tj. pierwszym mleku,
- poprawie odporności szczeniąt.
Źródła
- Cząsteczka FOS - dołączenie do cząsteczki sacharozy, zbudowanej z jednostek glukozy i fruktozy, dodatkowych jednostek fruktozy.
- Taką syntezę FOS może przeprowadzać grzyb kroplidlak czarny (Aspergillus nigricans) w obecności sacharozy, ponieważ posiada on zdolność do wytworzenia tego właśnie enzymu.