Co musisz wiedzieć przy wyborze i zakupie karmy?
Karma zawierająca ‘25% świeżego mięsa’ w rezultacie dostarcza zaledwie 4-5% białka.
Świeże mięso lub inne świeże produkty - znajdujące się na początku listy składu - sprawiają wrażenie głównego źródła składników. Przecież świeże mięso zawiera 75% wody, stąd prosty rachunek - przy obróbce 25% świeżego mięsa np. jagnięcego, wartość białka w gotowej, suchej karmie będzie na poziomie 4-5%.
Dalej, wyliczanka na tym samym opakowaniu: 20% kukurydzy, 20% ryżu, 15% suszonych ryb, 10% tłuszczu drobiowego - w rzeczywistości sprawia, że karma ta jest dietą zbożową, gdyż pod względem ilościowym zbóż będzie więcej aniżeli oczekiwanej jagnięciny.
Wniosek! Składnik wymieniamy na początku nie odzwierciedla prawdziwych wartości zawartych w karmie.
Producenci powinni podawać na opakowaniach surowce, z których karma została sporządzona w porządku malejącym, według wagi przed poddaniem ich procesowi obróbki termicznej.
ŚCIĄGAWKA!
Reguły, którymi kierują się producenci karm i obiektywne poziomy:
O smaku… - mniej niż 4% wykazanego składnika
Z… - 4-14% wykazanego składnika
Bogata w … - 14-26% wykazanego składnika
Mięsna… - 26-100% wykazanego składnika
Wyłącznie… - 100% wykazanego składnika - wykluczamy całkowicie prawidłowe zbilansowanie karmy!
Karma z wołowiną = Karma z kurczakiem = Karma z jagnięciną
4% wołowiny 4% kurczaka 4% jagnięciny
Ten sam skład - takie samy karmy - 3 inne nazwy - 3 inne opakowania