O jadzie pszczelim:
- to substancja o silnym działaniu biologicznym,
- wytwarzany w gruczołach jadowych żeńskich pszczelich osobników,
- niekiedy wywołuje reakcje uczulające i toksyczne,
- w niektórych krajach stosowany przy produkcji produktów stosowanych w terapiach reumatycznych.
O pyłku kwiatowym:
- uzyskiwany poprzez urządzenie, tzw. poławiacz pyłku – które strąca pszczołom zbieraczkom z III pary odnóży przyniesione przez nie ładunki pyłku, czyli ‘obnóża’,
- magazynowany w plastrach,
- zwany pierzgą po procesie fermentacji,
- dostarcza pszczołom makro- i mikroelementów, witamin oraz substancji białkowych,
- pszczela rodzina zużywa rocznie na własne potrzeby 25-30 kg pyłku,
- z uwagi na dużą zawartość witamin A, E, C oraz witamin z grupy B stanowi cenną odżywkę dla ludzi,
- stosowany w postaci granulek, tabletek, w mieszankach z miodem albo mleczkiem pszczelim,
- używany w kosmetyce jako składnik kremów.