Do pszczelich produktów zaliczamy:
- miód,
- wosk,
- mleczko pszczele,
- propolis – kit pszczeli,
- jad pszczeli,
- pyłek kwiatowy.
O wosku:
- to z niego pszczoły budują plastry,
- jest mieszaniną kwasów, hydroksykwasów, alkoholi, estrów i węglowodorów,
- zawiera substancje zapachowe i żółty barwnik - chryzyna,
- używany w przemyśle farmaceutycznym, elektrotechnicznym, w kosmetyce, pracach konserwatorskich, czy w rzemiośle artystycznym,
- kolor jest zależny od barwników zawartych w propolisie i pyłku kwiatowym,
- zapach zależny od aromatu miodu i nektaru.
O mleczku pszczelim:
- służy do karmienia matki i czerwiu,
- jest wydzieliną gruczołów ślinowych gardzielowych młodych pszczół robotnic,
- cenna odżywka w dietetyce i pożądany surowiec w przemyśle kosmetycznym,
- na szeroką skalę używane przez przedsiębiorstwa farmaceutyczne,
- przy dostępie powietrza i światła szybko traci swoje wartości biologiczne.
O propolisie, czyli kicie pszczelim:
- to mieszanka balsamicznych substancji, które są zbierane przez pszczoły z pączków drzew liściastych, iglastych oraz z wosku,
- używany przez pszczoły do uszczelniania szpar wewnątrz ula oraz między ramkami,
- używany do pokrycia dna komórek w celu wychowu czerwiu,
- o silnych właściwościach bakteriostatycznych i bakteriobójczych,
- właściwości zachowuje przez okres 24 miesięcy – warunek: przechowywany w ciemnym pojemniku w temperaturze nie wyższej niż 18°C,
- coraz częściej używany w apiterapii.